Napelemes rendszerek túlfeszültség védelme

Számos előnye van egy napelem rendszernek, ha emellett döntünk hosszú távon jelentősen csökkenthetjük a rezsiköltségeinket, valamint profitunk is származhat a beruházásból.

Természetesen környezetvédelmi szempontból is az egyik legjobb döntés, ha zöldenergiára váltunk, ugyanis jelentősen csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat.

Napelem rendszert több évtizedre tervez az ember, s ha jól kivitelezett gondosan átgondolt rendszert telepíttetünk, egy gondozásmentes megoldást kapunk és nem kell aggódnunk a meghibásodások miatt.

Éppen ezért szükség van rá, hogy a megfelelő védelemmel lássuk el a rendszert, hiszen ki van téve az időjárás viszontagságainak, ami miatt akár komoly károk is keletkezhetnek elektromos eszközeinkben.

Vannak akik nem tartják szükségesnek, hogy külön túlfeszültség védelmet szereljenek fel a napelemes rendszerük mellé, arra hivatkozva, hogy az inverter is el van látva vele. Viszont ez egy jelentős hiba lehet, érdemes tehát nagy hangsúlyt fektetni ennek a kivédésére.

Olvass tovább elmondjuk miért.

Mint már említettük napelem rendszerünk, bekerülési költsége több millió Forint is lehet, mely akár 25-30 évig is tökéletesen működik, viszont ez idő alatt biztosan fogja érni túlfeszültség.

A rendszer legdrágább és egyben az egyik legfontosabb része az inverter, viszont ez az egyik olyan eszköz, ami a leginkább ki van téve a túlfeszültség okozta veszélyeknek.

Sokszor felmerül az emberekben, hogy mivel az inverter gyárilag el van látva túlfeszültség védelemmel, így nem szükséges külön kiépíteni mellé. Ez amiatt is lehet, hogy van olyan gyártó, aki kihangsúlyozza, hogy inverterei el vannak látva vele, azt az érzetet keltve a fogyasztóban, hogy valóban nincsen szükség további védelemre.

Ahogy azt a témával foglalkozó fórumon nagyon találóan szemléltette valaki, olyan ez, mint ha egy autót azzal szeretnének eladni nekünk, hogy vannak kerekei.

Az ide vonatkozó magyar szabvány ennél sokkal egyértelműbben fogalmaz eszerint, minden esetben ki kell építeni külső túlfeszültség védelmet napelem rendszerünk mellé, AC és DC oldalon egyaránt:

"Ha a DIN EN 62305-2 szerinti kockázat számítás alapján az épületre villámvédelem nem szükséges, akkor a DIN EN 62305-3, Beiblatt 5 szerint T2 típusú túlfeszültséglevezetőt kell beépíteni úgy a DC mint az AC oldalra."

Mi az a túlfeszültség védelem?

A lényege az, hogyha a villamos energia hálózatunkban, bármilyen okból túlfeszültség jelentkezik, akkor megvédje az eszközeinket, melyek rajta keresztül kapcsolódnak.

Nem csupán a napelemes rendszereket specifikusan, hanem akármilyen műszaki berendezést, például televíziót, számítógépet. Azokon a helyeken, ahol drága számítástechnikai eszközök vannak (pl. szerverek, adatközpontok), ott általában beépítésre kerül.

Személyes véleményünk az, hogy egy átlag családi házban is annyi drága elektronikai berendezés található manapság, hogy célszerű lenne védelmet kiépíttetni.

A napelemes rendszer lelkét adó inverter egy nagy értékű elektronikai eszköz, melyet szintén célszerű megvédeni, sőt, szükséges is!

Mi okozhat túlfeszültséget a hálózatban?

A legkézenfekvőbb példa, hogy a környékünkön villámcsapás történik, aminek az elektromágneses hatása feszültséget indukál vezetékeinkben. Tehát, ha a környékünkön valahol becsap egy villám, akkor elképzelhető, hogy nálunk a mágneses tere túlfeszültséget okoz a hálózatunkon, a villanyoszlopon, vagy bárhol máshol. Ezt hívjuk a villámcsapás másodlagos hatásának.

A túlfeszültség pedig, végig fog terjedni a hálózaton. A közhiedelemmel ellentétben napelemes rendszer telepítése a tetőre nem növeli meg a villámcsapás kockázatát, így a túlfeszültség védelem nem a napelemes rendszer miatt, hanem az elektronikai berendezések megóvása érdekében szükséges.

Vizsgáljuk meg az inverterekbe épített túlfeszültség védelmet

A szakma a túlfeszültség levezetőket T1, T2, valamint T3-al jelöli. Az inverterben kb. 5 forintos nagyságú fémoxid-varisztorok képviselik a T2-es védelmet, melyek laboratóriumi körülmények között megfelelnek a szabványban előírt teszteknek, viszont csak kisebb lökőhullámokat képesek levezetni.

Minden egyes ilyen alkalom után, amikor szükség van rájuk degradáció lép fel, azaz elkezdenek öregedni, tönkre menni. Pontosan nem lehet megmondani mennyi ilyen eseményt bírnak ki, de sajnos általában hamar elérhetik a teljesítőképességük határát.

A legnagyobb gond pedig, hogy ezt a fogyasztó nem is látja hiszen ez az inverter belsejében helyezkedik el, az eszköz pedig nem jelzi ezt.

A fokozatosság itt kulcsfontosságú, ha az inverterben elhelyezett T3 túlfeszültség védelem elé beépítésre kerül T1 és T2, akkor szinte sosem kell az inverterbe beépített varisztornak működésbe lépnie, így nem is kezd el öregedni.

Igazság szerint magunkat kíméljük meg ezzel a sok százezres kiadástól, ugyanis a túlfeszültség védelmet kis költség beépíteni, melyet, ha kár keletkezik elegendő cserélni. Ezek az inverter mellé felszerelhető védelmi eszközök, jelentősen nagyobbak, mint a benne található varisztorok, így jóval komolyabb védelmet is garantálnak.

Segítségükkel könnyebben meg tudjuk állapítani, hogy cserére szorul-e, ugyanis a betéten lévő zöld négyzet átvált piros színre, ha probléma jelentkezik. További előny, hogy védjük az inverterben található varisztorokat is, hiszen nem ezeket fogja érni a lökőhullám, így az élettartamát is növelhetjük.

Mi a PV-SUN-nál kiemelten törekszünk arra, hogy minden esetben gondosan megtervezett és kivitelezett napelemes rendszereket adjunk át. Minden szakmai előírást és óvintézkedést betartva telepítünk, így ügyelve a túlfeszültség védelemre is.

A megrendelő és a kivitelező érdeke is, hogy a lehető legnagyobb védelem legyen a rendszerben kiépítve, mert így biztosítható a legkevesebb garancia időn belüli és azon túli, külső behatásból eredő, üzemkiesés és javítási költség.

A túláram és túlfeszültség védelmek kialakításánál a szakterületen több 10 éve ismert és prémium Weidmüller, valamint EATON termékeit használjuk. Büszkék vagyunk arra, hogy ügyfeleink kiemelt műszaki szakértelmünk miatt választottak minket.

A PV-SUN garantáltan a legjobb napelem rendszert szállítja Önnek. Legyen szó napelem panelről, vagy napelem inverterről, hőszivattyús fűtésről egyaránt!

Küldje el ajánlatkérését, és felvesszünk Önnel a kapcsolatot!

Ajánlatot kérek

Legfrissebb cikkeink

Napelemes rendszerek túlfeszültség védelme

Napelem rendszert több évtizedre tervez az ember, s ha jól kivitelezett gondosan átgondolt rendszert telepíttetünk, egy gondozásmentes megoldást kapunk és nem kell aggódnunk a meghibásodások miatt. Éppen ezért szükség van rá, hogy a megfelelő védelemmel lássuk el a rendszert, hiszen ki van téve az időjárás viszontagságainak, ami miatt akár komoly károk is keletkezhetnek elektromos eszközeinkben.

Tovább olvasom

A mikrovállalkozások rezsicsökkentésének módosításai

A Kormányinfón kiderült milyen feltételekkel maradhatnak a magyar kiscégek a rezsicsökkentésben. A kkv-kon belül a mikrovállalkozásokra vonatkoznak továbbra is az alacsonyabb energiaárak, viszont fogyasztási korlát mellett, olvassa el a témában írodott cikkünket!

Tovább olvasom

A HMKE-k beépített kapacitása 2021 végére 1127 MW-ra nőtt

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján 2021 végére összesen 134 625 háztartási méretű kiserőmű üzemelt (HMKE) 1127MW beépített kapacitással, ami az előző évhez képest +56% növekedést jelent. A tavalyi évben 46 410 háztartási kiserőművet telepítettek a felhasználók.

Tovább olvasom

Ügyfeleink mondták

 • "2021-ben telepítette a PVSUN Napelem rendszerünket. Kifogástalanul működik, jól nyomon követhető a termelés. Sajnos egy alkatrész meghibásodott, melyet vasárnap jeleztem írásban. Hétfői és keddi egyeztetések után szerda délelőtt már ki is javították a hibát. Ezúton is köszönöm a gyorsaságot és a precizitást!"

  – Zsolt, Érd
 • "A PV-SUN Kft. esetében a "Megbízhatóság, szakértelem, innováció" szlogen teljes mértékben megállja a helyét. Tiszta szívből tudom javasolni a céget."

  – Richárd, Remeteszőlős
 • "Gyorsak voltak, mindent intéztek. Értékesítő nagyon segítőkész volt, sokáig zaklattam a változtatási javaslataimmal, de remekül viselte. Másfél hónapig tartott a beüzemelésig a teljes projekt. Jó ár érték aránnyal dolgoztak, bátran ajánlom a céget."

  – Róbert, Hajdúböszörmény
 • "A munkát szakmailag felkészült csapat, egymással összhangban, jó együttműködéssel végezte. Időben kezdtek, és végeztek. Köszönöm!"

  – Magdolna, Kisnána
 • "Pontos érkezés, tiszta, rendes munka, udvariasak és jó kedvűek voltak"

  – Emerencia, Kapospula
 • "Esős nap miatt át lett ütemezve a telepítés, de a megbeszélt dátum előtt érkeztek. Nagyon örülök neki."

  – Rezső, Budapest XV. ker
 • "Nagyon pontos érkezés, lelkiismeretes munkát tapasztaltam. Minden kérdésemre választ kaptam."

  – Gábor, Szuha
 • "Pontos, jól szervezett"

  – Péter, Balmazújváros
 • "Semmi kifogás nem merült fel."

  – Istvánné, Pécs
 • "Minden rendben volt. Gyorsan dolgoztak, minősége jó."

  – Péter, Nemesgulács
 • "Minden megfelelt az elvárásoknak."

  – Egon, Mályi
 • "Patent, pontosan érkeztek, nem lazsáltak. 100%"

  – Emese, Eger
 • "Ügyes, segítőkész, jó probléma megoldással rendelkeznek."

  – Zoltán, Füzesabony
 • "Elégedett voltam a telepítés szervezésével."

  – ​Ágnes, Csemő
 • "Pontos érkezés, tökéletes munka minőség, jó csapat!"

  – Krisztián, Jászapáti
 • "Minden az elvárásoknak megfelelően történt."

  – Attila, Mályi
 • "Folyamatos, pontos munka."

  – János, Budapest XVI. ker.
 • "Minden megfelelő volt."

  – Imola, Radostyán
 • "Minden megfelelt."

  – Gábor, Ostoros
 • "Időben érkeztek, minden rendben volt."

  – Antalné, Őrbottyán
 • "Teljesen elégedett vagyok mindennel."

  – László, Makó
 • "Minden rendben!"

  – Péter, Szada
 • "A megbeszélteknek megfelelően pontosan érkeztek, gyorsan, hatékonyan, pontosan dolgoztak"

  – István, Velence
 • "Kedvesek, elhivatottak, pontosak."

  – Anikó, Szabadegyháza

Megosztás

További cikkek

A mikrovállalkozások rezsicsökkentésének módosításai

A Kormányinfón kiderült milyen feltételekkel maradhatnak a magyar kiscégek a rezsicsökkentésben. A kkv-kon belül a mikrovállalkozásokra vonatkoznak továbbra is az alacsonyabb energiaárak, viszont fogyasztási korlát mellett, olvassa el a témában írodott cikkünket!

Tovább olvasom

A HMKE-k beépített kapacitása 2021 végére 1127 MW-ra nőtt

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján 2021 végére összesen 134 625 háztartási méretű kiserőmű üzemelt (HMKE) 1127MW beépített kapacitással, ami az előző évhez képest +56% növekedést jelent. A tavalyi évben 46 410 háztartási kiserőművet telepítettek a felhasználók.

Tovább olvasom

Mennyire zöld a napelem?

Felmerülhet a kérdés: egy napelem a teljes élettartama alatt megtermel annyi energiát, mint amennyi a gyártásához szükséges? Ebben a cikkben szeretnénk ezt a felvetést alaposan körül járni és megválaszolni.

Tovább olvasom

Ne csak a villanyszámlát váltsa ki, csökkentse a fűtési költségeit is!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tudja meg Ön is, hogyan lehet a napelemes rendszer a fűtés része!