Mennyire zöld a napelem?

A napelemes rendszerekkel, napelemes technológiával kapcsolatban rengeteg téves információ terjed. Gyakori, hogy bizonyos dolgok tényként hangzanak el, miközben ezek az állítások nincsenek tudományos kutatásokkal alátámasztva, ezért sokakban felmerül a kérdés mennyire zöld a napelem.

Sok esetben a fosszilis energia lobbi nyomására indulnak útjukra a fals megállapítások, ilyen például az a kijelentés miszerint a napelemes technológia „nem tiszta energia, hiszen óriási az ökológiai lábnyoma”.

Jó párszor merül fel az a kérdés is, hogy a napelem a teljes élettartama alatt megtermel-e annyi energiát, mint amennyi a gyártásához szükséges? Ebben a cikkben szeretnénk ezt a felvetést alaposan körül járni és megválaszolni.

Melyek azok a lépések a gyártás során, amihez energiára van szükség?

  • Alapanyag bányászata
  • Szilícium olvasztása és nagy tisztaságú tömbök létrehozása
  • A tömbök feldolgozása, szeletelése szilícium ostyákra
  • Az ostyák felületi kezelése, cella előállítás (és alapanyagainak) előállításához szükséges energiafelhasználás, és annak szén-dioxid kibocsátása
  • A cellákból napelem táblák összeállítása, szerelési és gyártási folyamat
  • Egyéb alapanyagok (üvegtáblák, alumínium keret, kábelek és vezetők stb.) előállításának energiaigénye
  • Szállítás: alapanyagok és végtermékek
  • Napelemes rendszer szereléséhez szükséges egyéb segédanyagok
  • Napelemek életének végén az újra hasznosításhoz szükséges energia, és logisztikai karbon lábnyom

Tehát egy kutatásnál ezeket a szempontokat veszik sorra

A fenti lépések széndioxid kibocsátását vizsgálják, és ez már összevethető a hagyományos erőművi áramtermelés széndioxid kibocsátásával. Az energia megtérülésnél pedig a napelem gyártásához és felszereléséhez szükséges energia igényt vizsgálják meg, hogy hány év alatt termeli meg azt a napelem az adott helyen.

Gyártónkként eltérő, hogy mekkora mértékben karbonsemleges egy napelem előállítása, ugyanis míg egyesek, nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, mások elhanyagolják. Sajnálatos módon vannak olyan cégek, akik a profit miatt, azokba az országokba helyezik át a gyártást, ahol a szabályozás megengedőbb a környezeti terheléssel szemben.

Viszont ez nem minden vállalatra igaz szerencsére, egy fegyelmezett gyártástechnológiájú cég könnyen meg tudja oldani, hogy a szennyező anyagok ne kerüljenek kapcsolatba a környezettel.

A nálunk forgalmazott napelemek gyártói ügyelnek a klímavédelemre, hogy csak egy jó példával élhessünk megemlítenénk a Jolywood-ot, akit az ipari ökológiai lánc felhatalmazott a zöldenergia és a szén-dioxid semlegesség megvalósítására.

A nyersanyag bányászata és feldolgozása járhat szennyezéssel, hiszen fosszilis energiahordozók égetésével állítják elő az ezekhez szükséges energiát. Bár ez fennáll a szén, az olaj, a földgáz vagy az urán esetében is.

Ellenben a napelemeknél a kitermelt nyersanyagot nem égetjük tovább, ezáltal még nagyobb terhelést róva a bolygóra. Továbbá nem szükséges a használt paneleket eltemetnünk és veszélyes hulladékként őriznünk évezredekig, mint az urán esetében.

Hogy mi történik akkor az elöregedett napelem panelekkel?

Szerencsére ma már újra tudjuk hasznosítani őket, az anyaguk 90-95%-ban reciklálható, nem szükséges ismét alapanyagot kitermelni. Szóval nem hagy maga után túl sok szemetet egy leselejtezett panel sem, sőt már dolgoznak azon is, hogy 100%-ban újra tudják hasznosítani őket. Egy nagyszerű infografikán el is magyarázzák, hogy kell ezt elképzelnünk.

Összegezzük egy kicsit az eddigieket!

A napenergia hasznosítása környezet- és klímavédelem tekintetében a ciklus első szakaszában és a gyártás időszakában, annyira szennyező, mint más technológiáknál ezek a folyamatok. A mérleg nyelve akkor kezd a pozitív irányba mozdulni, amikor eljutunk a naperőművek építkezési időszakába. Ebben a szakaszban jelentősen kedvezőbb a fotovoltaikus energiatermelés a többi technológiához képest. Az igazi előrelépés a termelési ciklusban jön el, amikor a napelemes rendszerek ténylegesen karbon- és szennyezés mentesen termelik az áramot.

Ha szeretnél ajánlatot kérni, itt megteheted!

Na de térjünk vissza a cikk elején feltett kérdéshez

A napelem a teljes élettartama alatt megtermel annyi energiát, mint amennyi a gyártásához szükséges?

IGEN! Wilfried van Sark, az Utrechti Egyetem kutatója néhány kollégájával megpróbálta megbecsülni, mennyi energiát használtunk el a Földön 1975 – 2015 között napelemek gyártására. Illetve azt is, hogy a folyamat során mennyi szén-dioxid került a légkörbe. Minden komponenst figyelembe véve arra jutottak, hogy a manapság gyártott napelemek 2 év vagy annál kevesebb idő alatt törlesztik visszaaz “energiahiányt”, ami a gyártásuk miatt keletkezett.

Az amerikai Columbia Egyetem Brookhaven National Laboratory PV Environmental Research Centre kutatásai alapján a ma leginkább elterjedt mono- és polikristályos napelemek teljes életciklusukat tekintve, a megtermelt áram 1 kilowattórájára vetítve 41, illetve 44 gramm szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gázt bocsájtanak a légkörbe.

Csak összehasonlításképpen megnézhetjük az ábrát, ahol látszik a fosszilis energiahordozókkal szembeni különbség. Egy mai szénerőmű teljes életciklusra vetített szén-dioxid kibocsátását átlagosan 820 g/kWh-ra kalkulálták a kutatók, ugyanez földgáz elégetésével 490 g/kWh.

(Forrás: mnnsz.hu)

A napelemek működésük során semmilyen károsanyagot nem bocsájtanak ki, levegőszennyezés egyáltalán nem tapasztalható, ahogyan zajártalommal sem kell számolnunk.

Levonhatjuk a konklúziót és elmondhatjuk, hogy mint minden emberi tevékenység a napenergia hasznosítása is okoz környezetszennyezést, de ez a hagyományos energiaforrásokhoz viszonyítva szinte teljesen elhanyagolható.

Energia egyenleg és karbon lábnyom szempontból az egyik legzöldebb megoldást jelentik a napelemek.

(Forrás: napelemtanacsok.hu)

A PV-SUN garantáltan a legjobb napelem rendszert szállítja Önnek. Legyen szó napelem panelről, vagy napelem inverterről, hőszivattyús fűtésről egyaránt!

Küldje el ajánlatkérését, és felvesszünk Önnel a kapcsolatot!

Ajánlatot kérek

Megosztás

További cikkek

Napelemes rendszerek túlfeszültség védelme

Napelem rendszert több évtizedre tervez az ember, s ha jól kivitelezett gondosan átgondolt rendszert telepíttetünk, egy gondozásmentes megoldást kapunk és nem kell aggódnunk a meghibásodások miatt. Éppen ezért szükség van rá, hogy a megfelelő védelemmel lássuk el a rendszert, hiszen ki van téve az időjárás viszontagságainak, ami miatt akár komoly károk is keletkezhetnek elektromos eszközeinkben.

Tovább olvasom

A mikrovállalkozások rezsicsökkentésének módosításai

A Kormányinfón kiderült milyen feltételekkel maradhatnak a magyar kiscégek a rezsicsökkentésben. A kkv-kon belül a mikrovállalkozásokra vonatkoznak továbbra is az alacsonyabb energiaárak, viszont fogyasztási korlát mellett, olvassa el a témában írodott cikkünket!

Tovább olvasom

A HMKE-k beépített kapacitása 2021 végére 1127 MW-ra nőtt

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján 2021 végére összesen 134 625 háztartási méretű kiserőmű üzemelt (HMKE) 1127MW beépített kapacitással, ami az előző évhez képest +56% növekedést jelent. A tavalyi évben 46 410 háztartási kiserőművet telepítettek a felhasználók.

Tovább olvasom

Ne csak a villanyszámlát váltsa ki, csökkentse a fűtési költségeit is!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tudja meg Ön is, hogyan lehet a napelemes rendszer a fűtés része!