Lejárt - Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva

Tisztelt Érdeklődő!

Nagy érdeklődéssel vártuk mi is a RRF-6.2.1 „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázatot. Kezdeti lelkesedésünket viszont mostanra felváltotta a józan gondolkodás, amelynek alapján összefoglaljuk, hogy véleményünk szerint milyen hátrányokkal kell számolni e rendszerek esetében és kiknek ajánljuk, hogy energiát fektessenek a pályázatba.

A pályázati bizonytalanságok és a véges kapacitásunk miatt 2021. december 01-től a PV-SUN Kft. csak a 6 és 7 pontot elérő és a csak napelemes rendszerre pályázó Ügyfelekkel tud érdemben foglalkozni - (1) Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése

Számolja ki, hogy Önnek hány pontja van a 100%-os pályázaton

Néhány gondolat mielőtt a 100%-os pályázaton indulna:

 • Eddigi tapasztalatok alapján a legtöbb cég pénzt kér a “pályázati” anyag összeállításáért. Azon túl, hogy ezt a pályázat tiltja, véleményünk szerint etikátlan is, hiszen az sem tud több garanciát adni a sikeres elbíráláshoz, aki ezt nem díjmentesen végzi. Ugyan a PV-SUN Kft. e tevékenységet külön térítés nélkül biztosítja, de a lentiek alapján, ezt csak bizonyos Ügyfelek esetében tudjuk vállalni.
 • Maximum 5 kWp napelem és 5 kW teljesítményű inverter kapacitásig gondolkodhatunk, ami 17 500 Ft havi villanyszámla kiváltásáig nyújt megoldást. A rendszer nem engedi, hogy egy későbbi önerős bővítési lehetőség miatt nagyobb invertert alkalmazzunk.
 • Kicsi a nyerési esély, az óriási túljelentkezés miatt. Véleményünk szerint a régiónkénti rendelkezésre álló keretet a 6-7 pontos pályázók ki fogják meríteni, hiszen megyénként ez nagyságrendileg 6-700 nyertes pályázóra elegendő.
 • A csak napelemre pályázók esetén a fajlagos 485 645Ft/kWp összeg csak a 12 000 Ft/hó-t meghaladó villanyszámla esetén adhat ki egy alacsony műszaki tartalmú rendszerárat. Az ennél kisebb fogyasztással pályázók még ezt a műszaki szintet is csak önerő pótlással érhetik el.
 • Hosszú a várakozási és megvalósítási idő. A nagyobb rendszerek esetében is fennáll a későbbi önerő pótlás veszélye, hiszen az elhúzódó átfutási idő alatt az árak akár 20%-ot is emelkedhetnek! 
 • Sokan nem tudják, de a pályázattal megvalósuló napelemes rendszerek szerződései a későbbiekben automatikusan Bruttó elszámolásúvá válnak, aminek a pénzügyi számai a mai napig nem ismertek! A Bruttó elszámolás lényege, hogy kWh helyett Forint alapon számol el egymással az Ügyfél és az Áramszolgáltató, ami alacsonyabb áron történő betáplált és magasabb áron vásárolt hálózatból fogyasztott energiát jelent, ami jellemzően a rendszer által termelt energia 50%-át érinteni fogja. Egy ilyen elszámolás esetén soha sem lesz az éves villanyszámla nulla Forint.
 • Ha egyszer már Bruttóban vagyunk, akkor ott is maradunk, ami akkor lesz gond, ha kicsinek bizonyul a támogatásból megépült rendszer és később engedélyeztetnénk mellé egy másikat, vagy nagyobbra cserélnénk az invertert, mert ekkor az új rendszer is Bruttó elszámolású lesz.

Ezen érveken felül is több kisebb nagyobb kérdőjel van még a pályázat körül, ami miatt rengeteg megkeresés van irányunkból az ÉMI felé, de nagyon sok esetben nincsen egyértelmű válasz. A szükséges dokumentumok és mellékletek feltöltésére szolgáló weboldal is az utolsó pillanatban nyílt meg, így nem lehetett megismerni, mekkora feladatot jelent majd az anyagok feltöltése.

Javasoljuk fontolja meg az egyéb finanszírozási formákat:

50%-os otthon felújítási támogatás:

 1. Azonnal kezdhető a projekt, ha lakik 25 év alatti gyermek az ingatlanban.
 2. Bármekkora rendszer telepíthető. Ma, egy fűtéssel is számolt rendszer átlagosan 10 kWp teljesítményű. Egy ekkora rendszer esetén a támogatás összege megegyezik a 100%-os pályázat összegével, vagyis az 5 kWp ebben az esetben is ingyen van.
 3. Prémium minőségű és okos rendszerek is telepíthetőek.
 4. Egyelőre Szaldó elszámolással, de érdemes igyekezni, mert a később bevezetésre kerülő Bruttó elszámolás nem lesz ennyire kedvező.
 5. A készlet erejéig még kedvező áru napelemekkel tudjuk telepíteni.

Részletek a Magyar Államkincstár oldalán: http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/otthonfelujitasi_tamogatas_altalanos_tajekoztato

Hitellel támogatott beruházás:

 1. Villanyszámla helyett a hitel törlesztő részletét fizeti. (Vagy akár kevesebbet)
 2. Nem kidobott pénz, mint a villanyszámla. 10 év alatt mindenki kifizeti az áramszolgáltatónak egy napelem rendszer árát villanyszámla formájában! 
 3. A hitel lejárta után se villanyszámla, se törlesztőrészlet és még van egy több 10 évig működő rendszer az ingatlanon, ami növeli annak értékét is.
 4. A rezsicsökkentés módosításával mások piaci áron juthatnak elektromos áramhoz, viszont nekünk akkor sem változik a havi kiadásunk mértéke, és hamarabb megtérül a beruházás.

Igény esetén partnereink segítséget nyújtanak a megfelelő konstrukció kiválasztásában.

Önerős beruházás:

 1. Évi ~10%-os hozam, a legjobb és legstabilabb befektetés. Egy 2 000 000 Forintos rendszer évi 200-240 000 Forint nyereséget termel - éves villanyszámla.
 2. Értéknövelő beruházás, minimum ennyivel többet ér az ingatlan.
 3. Az azonnali vásárlás jelenti a legkisebb árváltozás kockázatot.

Ha ennek ellenére mégis a 100%-os pályázatban gondolkozik:

Megjelent a végleges kiírás az RRF- 6.2.1 „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázatról lakossági pályázók részére.

A tervezet szerint kétféle konkrét beruházási célra összesen 2,9-11,3 millió Forint közötti, 100%-ban vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el pályázók. Önerő nem szükséges a pályázat megvalósításához. 2021. december 6-tól 4 szakaszban lehet pályázni, egészen 2022. október 24. 18:00-ig. A szakaszokat megyénként különböző időpontban nyitják majd ki.

A pályázat feltétele, a 2020. évben jövedelemmel rendelkezők a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmüknek egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 Forint közé essen.

Miről szól a pályázat?

A magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (HET) keretén belül tervezi meghirdetni a lakosságnak szóló nagy napelemes pályázatot a kormány.

A pályázat keretösszege több mint 201 milliárd forint, amelyből várhatóan 45.000 család részesül. A pályázatból, a hivatalos kommunikáció szerint, alapvetően a rászoruló családokat szeretné támogatni az állam.

A pályázat eredményeként azt várják, hogy Magyarországon 175 megawatt beépített új napelem kapacitás létesüljön, ami kb. 50 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenést jelentene.

Teljes pályázati felhívás

Pályázat részletei

A pályázat ütemezése ismét módosult, az egyes megyékben november végétől karácsonyig lesz nyitva a pályázat. Ezt ide kattintva tekintheti meg.

A pályázaton száz százalékos vissza nem térítendő támogatáshoz lehet jutni, a lebonyolító az ÉMI Nonprofit Kft.

Csak napelemes rendszer kiépítésére bruttó 2,9 millió Forintot, napelemre és fűtés korszerűsítésre hőszivattyúval 11,3 millió Forint támogatást kaphat egy pályázó.

A pályázat hivatalos oldala a napelem.palyazat.gov.hu honlapon érhető el.

Kivitelezőként csak regisztrált vállalkozásokat lehet majd választani, a kivitelezői regisztráció 2021. október 18-án nyílt meg.

 

Módosítások a pályázatban

Összefoglalva

 • Önerő nem szükséges a pályázat megvalósításához.
 • Állandó lakcímmel kell rendelkeznünk abban az ingatlanban, amelyen a beruházás megvalósul, emellett pedig meg kell felelni a jövedelmi előírásnak (lásd alább).
 • A pályázat keretében kizárólag az alábbi két különböző műszaki tartalom egyikére igényelhető támogatás:
  (1) Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése,
  VAGY
  (2) tetőszerkezetre helyezett, alább részletezett kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje.
 • Pályázók köre: nagykorú természetes személy (magánszemély), a 2020. évben jövedelemmel rendelkezők a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmüknek egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint közé essen.
 • A pályázatot azon háztartás egyik nagykorú tagja nyújthat be
  pályázatot, amely háztartásnál a beruházással érintett ingatlan 2021. augusztus 30-i állapot
  szerinti, természetes személy tulajdonosai közül, a 2020. évben jövedelemmel rendelkezők
  2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó
  összege 0 forint és 4.850.000 forint közé esik.
 • Vissza nem térítendő támogatás igényelhető, ahol a támogatás intenzitása: 100%.
 • Elnyerhető támogatás legfeljebb az (1) esetén bruttó 2.900.000 Ft, (2) esetén bruttó 11.300.000 Ft.
 • Támogatásban várhatóan 45.000 család részesül.

A PV-SUN garantáltan a legjobb napelem rendszert szállítja Önnek. Legyen szó napelem panelről, vagy napelem inverterről, hőszivattyús fűtésről egyaránt!

Küldje el ajánlatkérését, és felvesszünk Önnel a kapcsolatot!

Ajánlatot kérek