Napelem rendszer telepítés, ötlettől a megvalósításig 1. rész

A napelem piac azóta is folyamatosan növekszik, az igény egyre nagyobb és az ellátó rendszer is egyre gyorsabban fejlődik. Ezalatt azt értem, hogy a technológiai fejlesztések az utóbbi években rohamosan felgyorsultak. Tapasztaltunk olyat 2020-ban, hogy az állami támogatásként ismert 0%-os hitel pályázat keretein belül az ügyfelünk megrendelte a legújabb, legmodernebb napelem rendszert, viszont mire átadtuk a kész rendszert már nem az számított a legjobbnak.

Sokan keresnek fel minket úgy, hogy már tűpontosan tudják, mit akarnak, de az ügyfeleink jórésze sajnos nem mindig tudja, mit is akar valójában. Vagy nincsenek tisztában vele, pontosan hogyan is zajlik egy napelem rendszer telepítésének a folyamata. Ha szeretnél többet megtudni a napelem rendszer működéséről, akkor azt ebben a cikkben olvashatod. Ezért ebben a cikkben szeretném lépésről lépésre bemutatni a folyamatot. Ezáltal könnyebb lesz meghozni a döntést és mire eljutsz oda, hogy megkeresel minket, már tudni fogod, mire számíthatsz.

1. lépés: megszületik a gondolat, neked napelem rendszer kell!

Ideális esetben te most ennél a pontnál tartasz és most kezdesz puhatolózni, pontosan hogyan is juthatsz hozzá, milyen feltételeknek kell megfelelnie a lakásodnak, vagy, mit kell tudnod az új, 2021-es lakásfelújítási támogatásról.

Amikor eldöntöd, szeretnél belevágni a napelem rendszer telepítésébe a saját ingatlanodon, akkor amolyan nulladik lépésként két dolgot kell megvizsgálnod. Ezek lehetnek az első olyan buktatók, amiket, ha időben tisztázol, akkor nagyban felgyorsíthatod a folyamatot.

Az egyik buktató, amire figyelned kell az a rendelkezésre álló teljesítmény (az amperszám). Előzetesen mindenképpen nézd meg, a jelenlegi, áramszolgáltatóval kötött szerződésed hány amper szolgáltatására szól! Hiszen a jövőbeni teendőidet határozza meg, ha a napelem rendszerrel többet szeretnél a meglévőnél. Ilyenkor ugyanis amper bővítést kell kérned, vagy ha a teljesítményt szeretnéd növelni, akkor azt engedélyeztetni is kell a szolgáltatódnál. Ez azért is lehet kellemetlen, mert ha csak később derül ki ennek szükségessége, akkor bizony hosszú hetekkel, hónapokkal is megnyújthatja a kivitelezési procedúrát.

Emellett sok esetben találkozunk a régi típusú házaknál a fázisok számának problematikájával. Régen ugyanis elég volt egy fázis is, hogy az ingatlan fogyasztásához szükséges igényt kielégítsék. Viszont tudni kell, jelenleg az egyfázisú rendszereknél az áramszolgáltatók csupán maximum a 2,5 kW-os rendszer telepíthető, ami sajnos nem lesz elegendő a teljes „leváláshoz” a hálózatról. Azért tettem idézőjelbe a leválást, mert teljesen nem fogsz tudni függetlenedni az áramszolgáltatódtól, a megtermelt felesleget ugyanis valahová „tenned” kell. Erre pedig a legegyszerűbb, ha visszatermeled a hálózatba a napenergia segítségével.

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, mi a PV-SUN Kft.-nél készek vagyunk már a tervezésben is segíteni! Kérj ajánlatot itt, hamarosan visszahívunk!

Tehát a fázis kérdésére visszakanyarodva, Neked itt van egy olyan plusz feladatod, hogy meg kell határoznod a jövőbeli terveid. Ehhez kell igazítanod a rendszerméreted, mind a fogyasztási-, mind a napelem rendszer méretét tekintve. Mert előfordulhat, hogy a jelenlegi fogyasztásodat lefedné egy kisebb 3 kWp-s napelem rendszer is. De később tervezel vásárolni mondjuk egy elektromos vagy plug-in hibrid autót, amit akkor már érdemes lenne szintén napenergiával tölteni az akkujait. Viszont ha a telepítéskor ezt nem vetted számításba, akkor a rendszer bővítése igen költséges lesz. Ezért mi a PV-SUNnál mindig azt javasoljuk, inkább tervezz legalább 2 kWp-val nagyobb rendszert a jelenlegi fogyasztásunkhoz képest. Így kisebb eséllyel fogsz bánkódni évek múlva egy rossz döntés miatt.

Családi házaknál egyébként a felső határ, ameddig a elektromos hálózatot bővíteni lehet, az 50 kW(Akár 65kWp), de ez már olyan mérték, ami az ipari fogyasztást súrolja. Még akkor sem fogod elérni ezt a számot, ha a fűtésed szeretnéd támogatni a napenergia segítségével.

Fontos megjegyezni, a napelem rendszer és a napenergia segítségével történő fűtést mi minden esetben a hőszivattyús fűtés kiépítésével ajánljuk! Hogy miért? Mert egyszerűen máshogy nem éri meg.

Ha a fenti kérdéskörökben megtaláltad a válaszokat, tisztáztad magadban a legfontosabb döntéseket, akkor még egy dolgot meg kell vizsgálnod. A mérőhelyed szabványos-e?! Ha velünk szeretnél dolgozni, abban az esetben nem kell aggódnod, hogy ez a lépés kimarad, munkatársaink mindig ellenőrzik, szabványos-e a mérőhelyed.

A két fő szempont:

  • Műanyag a mérődobozod,
  • az utcafrontról látható-e.

Amennyiben a fent leírtak közül van bármi, amiben módosításra van szükség, akkor haladéktalanul keress egy regisztrált villanyszerelőt, aki segíteni tud a rendszer módosításában. A villanyszerelő be fog adni egy igényt a módosításra, amely megválaszolására az áramszolgáltatónak 30 napja lesz.

2. lépés: napelem rendszer tervezési fázis

Amikor az első lépésben felmerült kérdésköröket tisztáztad és már tudod, mire van szükséged, akkor kezdődik a tervezési fázis. Ebben a szakaszban már meg kell határozni a napelem telepítés egyik legfontosabb részét, hova fognak kerülni a napelem panelek.

Amennyiben a tetőre kívánod telepíteni a rendszert, akkor azt előzetesen minden esetben le kell modelleznünk, hiszen a rendszer fizikai méretét a tető adottságai fogják meghatározni. Olyanok, mint például a tájolás, a dőlésszög, az árnyékolás, valamint a tagoltság.

Ha szeretnél mégis belemenni a részletekbe és számolgatni szeretnél, akkor az általunk forgalmazott napelem panelek méretei: 177 cm magas és 105 cm széles. Ezzel a mérettel és ideális tető adottságokkal számolva 1 kWp-nyi napelemet 5 négyzetméternyi tetőn lehet előállítani. Persze vannak olyan rendszerek, amelyek ennél nagyobb teljesítményre is képesek, vannak cégek is, akik büszkén hirdetik is magukat ezzel a teljesítménnyel, azonban tudnod kell, egy 400 W-so panel 2 méteresre nő, így a telepítése jóval nehézkesebb.

A legkönnyebb dolgunk akkor van, ha a napelem rendszert a talajra szeretnéd telepíteni. Ebben az esetben csupán a tájolásra kell figyelni.

A tervezéskor még egy kardinális dolog van, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ugyanis egy napelem invertert is hozzá kell terveztetni a napelem rendszerünkhöz. Mi a PV-SUN Kft.-nél minden esetben közösen választjuk ki a partnerünknek leginkább megfelelő invertert. Sok szempontot figyelembe lehet és kell venni. Mi leginkább a Fronius invertert ajánljuk a korábbi évek tapasztalatai alapján, de természetesen minden esetben az ügyfél kezében a döntés. Sajnos azt is meg kell jegyeznünk, hogy vannak a piacon nagyon kelendő és népszerű márkák is, amik viszont minőségileg nem tartoznak a legmegbízhatóbb kategóriába.

A napelem inverter helyének megtervezésekor nem szükséges annyi megkötésnek megfelelni, mint a villanyóra elhelyezésének esetében, de néhány szempontot figyelembe kell venni:

  • minél közelebb helyezzük a betáplálási ponthoz, azaz a villanyórához, illetve a nepelem panelekhez
  • lehetőleg ne érje eső, ha kültérre helyezzük
  • beltéren hűvös helyen legyen.

Általában egyébként vagy garázsban, vagy kültéren a villanyóra környékén szokták elhelyezni. Az én tanácsom az, hogy olyan helyen legyen, ahol nem zavar és lehetőleg ne a padláson legyen!

A napelem telepítés első igazi lépése, a szerződéskötés

Amikor ezekkel megvagyunk, akkor a következő lépés az lesz, hogy szerződést kötünk. Ilyenkor válik igazán hasznossá, ha az előzőekben leírt lépéseket együtt visszük végig. Hiszen így a műszaki dokumentáció elkészítése a napelem rendszerhez már nem fog buktatókat tartalmazni. Alapvetően így a legjobb mindenkinek, az ügyfélnek, az áramszolgáltatónak és nekünk is.

A tervdokumentáció beküldése után még nagyon sok dolgunk van és még annál több papírmunkánk. Erről a következő blogbejegyzésünkben olvashatsz majd. De azt összességében el lehet mondani, ennél a szakasznál neked már van okod örülni. Mi mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy neked minél kevesebb munkád legyen.

Azt viszont tudnod kell, sem nekünk, sem más napelem telepítéssel foglalkozó cégnek nincs ráhatása arra, hogy egy rendszer az igény beadása után mennyi idővel fog átadásra kerülni. A bürokrácia malmai lassan őrölnek, így ebben a fázisban a türelem az egyetlen, amivel neked rendelkezned kell!

Megosztás

További cikkek

Napelemes rendszerek túlfeszültség védelme

Napelem rendszert több évtizedre tervez az ember, s ha jól kivitelezett gondosan átgondolt rendszert telepíttetünk, egy gondozásmentes megoldást kapunk és nem kell aggódnunk a meghibásodások miatt. Éppen ezért szükség van rá, hogy a megfelelő védelemmel lássuk el a rendszert, hiszen ki van téve az időjárás viszontagságainak, ami miatt akár komoly károk is keletkezhetnek elektromos eszközeinkben.

Tovább olvasom

A mikrovállalkozások rezsicsökkentésének módosításai

A Kormányinfón kiderült milyen feltételekkel maradhatnak a magyar kiscégek a rezsicsökkentésben. A kkv-kon belül a mikrovállalkozásokra vonatkoznak továbbra is az alacsonyabb energiaárak, viszont fogyasztási korlát mellett, olvassa el a témában írodott cikkünket!

Tovább olvasom

A HMKE-k beépített kapacitása 2021 végére 1127 MW-ra nőtt

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján 2021 végére összesen 134 625 háztartási méretű kiserőmű üzemelt (HMKE) 1127MW beépített kapacitással, ami az előző évhez képest +56% növekedést jelent. A tavalyi évben 46 410 háztartási kiserőművet telepítettek a felhasználók.

Tovább olvasom

Ne csak a villanyszámlát váltsa ki, csökkentse a fűtési költségeit is!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tudja meg Ön is, hogyan lehet a napelemes rendszer a fűtés része!