Hőszivattyús fűtés napelem rendszerrel

Sokszor olvashatjuk, amikor napelem rendszerről tájékozódunk, hogy a hatékonyság növelése érdekében kössük össze hőszivattyús fűtéssel. Azonban sokszor találkozunk olyan ügyfelekkel, akik sajnos nincsenek tisztában azzal, mi is az a hőszivattyú. Hogyan működik, miért érdemes ezt alkalmazni és hogyan is jöhet össze a napelem rendszerrel? A következő cikkben ezt szeretném bővebben kifejteni, hogy mindenki lássa, megéri ebben gondolkodni!

De mi is az a hőszivattyú?

A hőszivattyú és a napelem rendszer összekötése az egyik leghatékonyabb módja a természetben elérhető energia felhasználásának. A napelem rendszerről már egy korábbi cikkünkben kifejtettük, hogy mit is kell tudni, illetve hogyan is működik. Viszont ahhoz, hogy megfelelő döntést hozhass, amikor megújuló energia felhasználását tervezed, szükséges minden lehetőséget figyelembe venni.

A hőszivattyút fajtái szerint (primer közege szerint, azaz ahonnan elvonja a hőt) az alábbi 4 kategóriába sorolhatjuk:

 • Talajvizes hőszivattyú
 • Talajkollektoros hőszivattyú
 • Talajszondás hőszivattyú
 • Levegős hőszivattyú

Ezek közül hazánkban a levegős hőszivattyú a leginkább elterjedt. Mivel a telepítését tekintve, ez a legkönnyebben kivitelezhető mind közül. A talajvizes hőszivattyú az egyik leghatékonyabb. Azonban ennek használatához külön engedélyeztetés szükséges a talajvíz felhasználása miatt.

talajkollektoros hőszivattyú a talaj hőmérsékletét felhasználva alakítja át a kinyert energiát fűtéssé, hűtéssé, vagy melegvízzé a hőszivattyús rendszer segítségével. Ennek hátránya, hogy komoly telepítési munkálatokkal jár. Emellett jóval nagyobb területre van szükség, mint az ellátni kívánt ingatlan alapterülete.

talajszondás hőszivattyú a talajból kinyert fűtési-hűtési energiafelhasználás legkisebb munkálatokkal járó fajtája. De összességében ez még mindig körülményesebb telepítést igényel, mint a levegős.

Végül a levegős hőszivattyú, amely hazánkban a leginkább elterjedt. A fent említett egyszerű telepítés mellett a kis helyigénye miatt is. A többivel szemben a levegős hőszivattyú ezért árban is kedvezőbb lehet és gyorsabban is telepíthető.

Emellett 3 különböző felhasználási területet különböztethetünk meg felhasználásuk szerint:

 • Fűtésre,
 • Hűtésre,
 • Melegvíz előállításra,

valamint ezek kombinálására tudjuk használni a hőszivattyús rendszerünket.

Látható tehát, hogy a hőszivattyús fűtésen kívül másra is van lehetőségünk kihasználni a rendszert. Így használatukkal tovább csökkenthetők a rezsikiadásaink. Főleg, ha napelem rendszer mellé szeretnénk ezt a megoldást is integrálni.

Hogyan működik a hőszivattyú?

A legegyszerűbben talán úgy lehet leírni a hőszivattyús fűtés működését, mint egy hűtőszekrényét. A levegős működése esetén a külső környezeti levegőben lévő meleg kinyerése után a rendszer egy közvetítő közegen átadja az összesűrített energiát. Ezt aztán a lakásban leadva felmelegíti a helységeket.

Ez a videó kiválóan szemlélteti a folyamatot.

A hatalmas előnye ennek a fűtési alternatívának, hogy gyakorlatilag nulla a károsanyag kibocsátás mellett melegíthetjük át a lakást. Illetve, hogy a szükségleteit tekintve a működéshez szükséges energiának csupán a 25%-át szükséges elektromos árammal fedezni. A maradék 75%-ot a környezeti energia adja.

De figyelembe kell venni azt is, ha fűtésre használod a megtermelt energiát, akkor alacsony fűtési hőmérsékletű rendszerekhez használd azt! Tehát fal-, padló-, vagy mennyezeti, fan-coil fűtésnél.

 

Tehát a folyamatát nézve az alábbi folyamat zajlik le:

 1. Az első lépésben a hűtőközeg elnyeli a környezeti hőt, mivel a hőszivattyú belsejében lévő hőmérséklet alacsonyabb. Eközben gáz halmazállapotúvá válik az alacsony sűrítési hőmérséklet következtében.
 2. A képződő párát kompresszor segítségével sűrítik. A gázmolekulák a zárt térben az egyre növekvő nyomás következtében egymáshoz szorulnak. Ez a folyamat hőmérsékletet-növekedéssel jár és ezt a keletkező hőt hasznosítják a fűtőkörben.
 3. A harmadik lépésben, a forró gáz átadja a hőt a fűtési rendszernek. A hűtőközeg megint folyékonnyá válik.
 4. Végül a tágulási szelep csökkenti a 2. lépés során keletkezett nyomást, így a hűtőközeg ismételten megköti a környezeti hőt és a folyamat kezdődhet előröl.

Forrás: Vailant.hu (https://www.vaillant.hu/fogyasztok/tanacsok-tippek/hoszivattyu-onnek/kisokos/hoszivattyuk-mukodese/)

Hőszivattyú összekötése napelem rendszerrel

Amivel legtöbbször találkozni lehet a napelem rendszer telepítés előnyei között, az a villanyszámla lenullázása. Emellett szokták felsorolni az elektromos autó töltését is mint szempont. De a legnagyobb lehetőséget és százalékos részt a megtakarításban, a fűtésre való alkalmazást teheti ki.

Ezért javasoljuk szinte minden esetben, hogy már a napelem rendszer tervezési fázisban kalkuláljon mindenki ezzel az alternatívával!

Azért lehet ez fontos lépés, mert ugyan lehetséges, most nincs tervben a fűtés lecserélése, korszerűsítése, később viszont szóba jöhet. Akkor azonban jóval egyszerűbb dolgunk lesz, ha a napelem rendszer már előre fel van készítve egy hőszivattyús fűtés rendszer „támogatására”. Ezzel gyakorlatilag a villanyszámla mellett a fűtés költségei is lenullázhatók.

Ellenben meg kell jegyeznem azt is, hogy itt belép a képletbe egy újabb fontos elem, méghozzá a ház külső szigetelése. Ugyanis a hőszivattyús fűtés hatékonyságát ugyanúgy befolyásolja a szigetelés, mint egy vegyes tüzelésű kazánét, vagy gázkazánét. Viszont a hőszivattyús fűtés tervezésénél nem mindegy, hogy mekkora teljesítményigénnyel számolunk. Hiszen a rendszer árakat tekintve több százezer forint különbség is mutatkozhat. Tehát a megfelelő méretű napelem rendszer kiválasztása mellett a megfelelő méretű hőszivattyút is meg kell tudni pontosan határozni!

Miért fontos ez?

Mert ha adott esetben kisebb a napelem rendszer, mint amennyi áramot felhasználunk a hőszivattyú miatt, akkor a villanyszámlánk nem lesz nulla.

Ha megfelelő méretű napelem rendszerhez kisebb hőszivattyús rendszert építünk ki a szükségesnél, akkor nem lesz elég a fűtési teljesítmény. Ráadásul, ha a későbbiekben a probléma orvoslásra kerül egy nagyobb teljesítményű hőszivattyúra váltással, akkor a napelem rendszer bizonyulhat kicsinek. Így ismét vásárolni kell a szolgáltatótól az áramot. Ha pedig a megfelelő méretű napelem rendszert telepítjük, de a szükségesnél nagyobb a hőszivattyú energiafelhasználása, akkor ismételten a túlzott energiafogyasztás okozhat galibát.

Látható tehát, hogy aprólékos tervezést igényel mind a hőszivattyú, mind a napelem rendszer kiépítése. Ahhoz, hogy minden optimális legyen, nem lehet gyors fejszámolással és egy legyintéssel túlesni ezen.

Ezért mi a PV-SUN Kft-nél minden esetben alapos igényfelmérést végzünk az ügyfeleinknél. Azért, hogy minden igényt kielégítő rendszert tervezhessünk, amit a későbbiekben is maximálisan ki tud használni. Akkor is, ha a rendszert további használati eszközökkel bővíti, pl. elektromos autó töltés, klíma stb.

Kérj ajánlatot még ma!

Mennyibe kerül a hőszivattyús fűtés?

Ahhoz, hogy pontos árakat mondjunk, minden esetben szükség van a feljebb említett igényfelmérésre. Hiszen nincs két egyforma lakás és hozzá tartozó szükséglet. Ezért amikor arról beszélek, hogy mennyibe kerül a hőszivattyú, mennyibe a napelem rendszer, csak nagyon általános számokat tudok írni.

Ettől függetlenül Neked is lehetősége van kiszámolni a saját igényeid. Ebből aztán előzetesen megbecsülheted, hogy érdemes-e hőszivattyús fűtésen gondolkodnod (nyilvánvalóan igen, de itt elsősorban az anyagi lehetőségekre gondolok), vagy elegendő a napelem rendszer felállítása.

Ahogy azt már többen, és mi is megjegyeztük, a későbbiekben változhatnak a fogyasztói szokások, az áram felhasználása is. Például elektromos autót vásárolsz. Vagy épp a klímaváltozás és a globális felmelegedés miatt klíma kerül a lakásba, hogy enyhítsük a nyári hőséget, de lehet még sorolni.

Vegyük át még egyszer!

Amiről még nem esett szó, hogy milyen márkát válasszunk, ha szeretnénk hőszivattyús fűtésre térni. Erre vonatkozóan megoszlanak a vélemények, ráadásul a rendkívül széles spektrum miatt nincs általános javaslatom sem. Amit viszont el kell mondani, hogy nincs olyan, hogy ez a legjobb hőszivattyús rendszercsak jól optimalizált hőszivattyú van. Ami a legjobb esetben összhangban van a napelem rendszerrel is.

Tehát bármelyik fajta mellett tesszük le a voksunkat, levegő-víz, talajszondás, talajvizes, vagy talajszondás, a lényeg, legyen összhangban a háztartás szükségleteivel! Valamint a napelem rendszerrel! Ne legyen túlterhelt, se a hőszivattyú rendszer, se a napelem rendszer! Ellenkező esetben komoly szervizköltségekkel számolhatsz. Vagy számíts rá, hogy napelem rendszer használata ellenére továbbra is fizethetsz villanyszámlát.

Azt is látni kell, hogy a hőszivattyús fűtés ára körülbelül 3-4 000 000 Ft plusz költség. Tehát mindenképpen úgy számolj vele, hogy a maximális hatékonyságot használd ki! Ne csupán a fűtésben gondolkodj, a hűtésre és a melegvízre is hasznosítsd az energiát! A megtérülés így lehet a leggyorsabb és a leghatékonyabb!

A megújuló energia felhasználására az állam rendszeresen hirdet különböző támogatásokat, pályázatokat, amelyeket érdemes megpályázni. Hiszen így jelentős kedvezményekkel és könnyen juthatsz hozzá ezekhez a rendszerekhez. Az aktuális pályázati lehetőségeket szakértő kollegáink minden esetben vázolják, így Neked nem kell amiatt aggódni, hogy lemaradsz egy jó lehetőségről.

Ha felkeltettük az érdeklődésed, kérj megkeresést, vagy tekintsd meg a napelem rendszer árainkat!

Megosztás

További cikkek

Napelemes rendszerek túlfeszültség védelme

Napelem rendszert több évtizedre tervez az ember, s ha jól kivitelezett gondosan átgondolt rendszert telepíttetünk, egy gondozásmentes megoldást kapunk és nem kell aggódnunk a meghibásodások miatt. Éppen ezért szükség van rá, hogy a megfelelő védelemmel lássuk el a rendszert, hiszen ki van téve az időjárás viszontagságainak, ami miatt akár komoly károk is keletkezhetnek elektromos eszközeinkben.

Tovább olvasom

A mikrovállalkozások rezsicsökkentésének módosításai

A Kormányinfón kiderült milyen feltételekkel maradhatnak a magyar kiscégek a rezsicsökkentésben. A kkv-kon belül a mikrovállalkozásokra vonatkoznak továbbra is az alacsonyabb energiaárak, viszont fogyasztási korlát mellett, olvassa el a témában írodott cikkünket!

Tovább olvasom

A HMKE-k beépített kapacitása 2021 végére 1127 MW-ra nőtt

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján 2021 végére összesen 134 625 háztartási méretű kiserőmű üzemelt (HMKE) 1127MW beépített kapacitással, ami az előző évhez képest +56% növekedést jelent. A tavalyi évben 46 410 háztartási kiserőművet telepítettek a felhasználók.

Tovább olvasom

Ne csak a villanyszámlát váltsa ki, csökkentse a fűtési költségeit is!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tudja meg Ön is, hogyan lehet a napelemes rendszer a fűtés része!