Csatlakozási stop a naperőműveknél?

A MAVIR honlapján közzétettek egy közleményt, mely a 2022. május 2-i szabad kapacitások publikálásához kapcsolódik. Ebből a tájékoztatóból kiderül, hogy jelenleg a nagyfeszültségű és a nagy/középfeszültségű transzformátor állomásokhoz rendelt aktuális szabad kapacitás nagysága 0 megavoltamper (MVA). Az átviteli rendszerirányító MAVIR pedig szintén 0 MVA-ban állapította meg a villamosenergia-rendszer teljesítmény-egyensúlyának és a kiegyenlítő szabályozási kapacitásoknak a biztosíthatósága szempontjából a villamosenergia-rendszerbe befogadható időjárásfüggő erőművi kapacitás mértékét. Tehát nem áll rendelkezésre új erőművek építéséhez szabad, pályázati eljárásban kiosztható hálózati csatlakozási kapacitás a villamosenergia-rendszerben, és nem fogadható be új időjárásfüggő erőművi kapacitás. 

 

De mit is jelent ez pontosan? 

Elsősorban fontos tisztázni, hogy ez a kijelentés a nagy  földre telepített napelemfarmokra vonatkozik, tehát a háztartási méretű kiserőművekre nem, így a lakossági felhasználókat nem érinti.  

A transzformátor állomásoknak jelenleg nincs kapacitása több áramot fogadni, ezért minden új csatlakozási igény, egyedi eljárás keretében, mentességi feltételek vállalása esetén fogadható be. Azok az igénylők, akik az egyedi eljárásban meghatározottakat tudják teljesíteni kapnak ajánlatot és csatlakozási lehetőségük is biztosított lesz. Viszont a termelőknek ez esetben maguknak kell gondoskodniuk arról, hogy a hálózati csatlakozáshoz szükséges infrastruktúra kiépítésre kerüljön, valamint ennek költségeit is viselniük kell. Tehát még egyszer kihangsúlyozva ezek az új fejlemények az időjárásfüggő nagy erőművekre vonatkoznak, hazánkban főként a napenergia kerül hasznosításra, így elsősorban a naperőmű farmokra vannak hatással az új körülmények.  

Tisztázzuk a fogalmakat, mit nevezünk erőműnek kiserőműnek és mi a különbség a háztartási méretű kiserőművel szemben. 

A háztartási méretű kiserőmű (50kW) villamos energia előállítására alkalmas, az áramigények csökkentését segítő berendezés, ide tartoznak a napelemek is. A háztartási méretű kiserőmű (rövidítve: HMKE) a kisfeszültségű hálózatra csatlakozik, illetve a teljesítménye nem haladja meg az 50kVA-t és a felhasználási helyen rendelkezésre álló teljesítményt.  

Kiserőműnek nevezzük az 50 és 500kW közötti névleges teljesítőképességű erőműveket, melyek már középfeszültségen csatlakoznak a hálózatra. A megtermelt áramot szerződött partnernek értékesíti, jellemzően nem szükséges építési engedély a beruházáshoz. 

Erőműnek nevezzük az 500kW teljesítmény feletti villamos energia termelésére szolgáló létesítményt, mely elsődleges energiaforrást használ fel. A megépítéséhez szükséges építési engedély, közép vagy nagyfeszültségen csatlakoznak a hálózatra.  

A PV-SUN garantáltan a legjobb napelem rendszert szállítja Önnek. Legyen szó napelem panelről, vagy napelem inverterről, hőszivattyús fűtésről egyaránt!

Küldje el ajánlatkérését, és felvesszünk Önnel a kapcsolatot!

Ajánlatot kérek

Megosztás

További cikkek

Miért jobb a kisebb méretű napelem panel? Esettanulmány

A napelem rendszerek piaca az utóbbi években egészen elképesztő módon indult fejlődésnek. Ez azt eredményezte, hogy a napelem panelek teljesítménye ugrásszerűen növekszik. Szinte havonta kapjuk az újabb híreket, miszerint ismét nagyobb teljesítményű napelemet dobtak piacra.

Tovább olvasom

Bruttó elszámolás, szaldós elszámolás. Mit jelent ez a napelem rendszereknél?

Nem ma látott napvilágot, hogy a napelem rendszer használata a jövőben új elszámolási rendszerbe fog kerülni. Egészen pontosan 2024 január 1-től már nem lehet szaldós elszámolással igényelni. Azonban csak nagyon kevesen vannak tisztában azzal, mit is takar ez valójában.

Tovább olvasom

Hőszivattyús fűtés napelem rendszerrel

Sokszor olvashatjuk, amikor napelem rendszerről tájékozódunk, hogy a hatékonyság növelése érdekében kössük össze hőszivattyús fűtéssel. Azonban sokszor találkozunk olyan ügyfelekkel, akik sajnos nincsenek tisztában azzal, mi is az a hőszivattyú. Hogyan működik, miért érdemes ezt alkalmazni és hogyan is jöhet össze a napelem rendszerrel? A következő cikkben ezt szeretném bővebben kifejteni, hogy mindenki lássa, megéri ebben gondolkodni!

Tovább olvasom

Ne csak a villanyszámlát váltsa ki, csökkentse a fűtési költségeit is!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tudja meg Ön is, hogyan lehet a napelemes rendszer a fűtés része!