Bruttó vagy szaldós elszámolás. Mit jelent ez a napelem rendszereknél?

Nem ma látott napvilágot, hogy a napelem rendszer használata a jövőben új elszámolási rendszerbe fog kerülni. Egészen pontosan 2024 január 1-től már nem lehet szaldós elszámolással igényelni. Azonban csak nagyon kevesen vannak tisztában azzal, mit is takar ez valójában. Öntsünk hát tiszta vizet a pohárba! Mi a különbség a két elszámolási módszer között? A fogyasztónak lesz-e bármilyen teendője? Aki szaldós elszámolásban fizet, azt is átvezetik a bruttó elszámolásba? Valamint ehhez hasonló kérdések, melyekkel a legtöbbször találkozunk. Lássuk a válaszokat!

A nyári nappali termelés mennyisége többszöröse lehet a téli nappali termelésnek. Ezért az éves energiaigényünket nyáron termeljük meg a napelemmel.

Ami viszont azt jelenti, hogy az aktuálisan nem szükséges árammal kezdeni kell valamit.

Erre nyújt megoldást a szolgáltató, aki ezt az áramot átveszi Tőled és máshol hasznosítja. Azonban, amikor Neked erre az általad megtermelt többletre szükséged lesz, azaz a téli időszakban, akkor természetesen a „rendelkezésedre bocsátja”, tehát visszavételezed. ÉS itt van a különbség a szaldó és a bruttó elszámolás közt.

Alapvetően 3 szempontot különböztethetünk meg egymástól a napelem rendszerek energiafelhasználását illetően:

  1. megtermelt és felhasznált
  2. megtermelt, de fel nem használt (hálózatba betermelt)
  3. és a hálózatból vételezett.

(Forrás: https://www.mnnsz.hu/napelemmel-termelt-aram-szaldo-elszamolasa-most-es-2024-tol/)

Az első eset teljesen tiszta, amennyi áramot termelt a napelem rendszered, mindet fel is használod az ingatlanban. A második kettő viszont olyan helyzet, ahol mindenképpen meg kell állapodni az energiaszolgáltatóval. Itt jön képbe a bruttó- és a szaldós elszámolás kérdésköre.

Hogyan fizetek szaldós elszámolásban a napelem rendszeremmel termelt áram után?

2024-ig marad a szaldós elszámolás, azonban a jövőben a pályázatok, illetve támogatások az állam – és az áramszolgáltatók – számára kedvezőbb bruttó elszámolással fognak működni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valamilyen támogatást nyersz napelem rendszer telepítésre, akkor a szolgáltatóval csak bruttó elszámolásban tudsz szerződést kötni.

Amit figyelembe kell vennünk, hogy jellemzően az éves áramtermelésed a napelem rendszerrel nem egységes. Azaz március-áprilistól számítva késő őszig termelési többleted keletkezik. Ilyenkor egyre többet süt a nap, egyre nagyobb hatékonysággal termel a napelem rendszer. Viszont a lakás energiaigénye nem változik, tehát a termelési többlet bekerül a villamos energia szolgáltatóhoz, akik hasznosítják azt.

Tehát nyáron betermelsz 38 Forintért. Télen pedig, amikor nem tud annyit termelni a rendszer, mint amennyit felhasználsz, akkor megveszed a szolgáltatótól, ugyanúgy 38 Forintért. Ideális esetben pedig az éves elszámoláskor nullára jön ki ennek a két összegnek a különbözete. Ha mondjuk több a betermelt áram, akkor csupán a villanyóra rendelkezésre állási díját kell kifizetni.

Amennyiben jelentős többletet „hagysz bent” a szolgáltatónál, akkor lehet kérni, hogy a szolgáltató kifizesse azt a részedre. Azonban az így keletkező bevételed adóbevallás köteles lesz. Így ezt a megoldást egyrészt ezért sem javaslom, másrészt pedig azért sem, mert a többlet áramot csupán 15 Ft-os áron fogják számolni. Tehát meggazdagodni ebből nem igazán lehet.

A lakossági fogyasztók számára, akik napelem rendszerrel rendelkeznek, évente számolnak el a szolgáltatóval. Ezért érdemes az óraolvasást a tavaszi időszakra ütemezni, mivel így lehet a legjobban optimalizálni a számlát. Amennyiben a túltermelés előtt még látod, hogy sok a „bent lévő” energia, akkor még fel tudd használni azt. Például a hűvösebb estéken csak árammal fűtöd fel a lakást (elektromos panellal, fűtő klímával, elektromos radiátorral stb).

Ha az otthoni villamos hálózat 3*63 Amper vagy 3x80A, vagy nagyobb teljesítménnyel rendelkezik (1 db 43-50 kW-os napelem rendszer), akkor az már havi elszámolásba kerül a szolgáltatónál. Ritka eset, de ilyen is előfordul, ezért említésre érdemesnek gondolom ezt a lehetőséget is.

Ahhoz, hogy a fent leírtak valóban érthetőek legyenek, egy példán keresztül tudom a legjobban szemléltetni:

Adott egy lakás, amelynek az éves áramfogyasztása 6240 kWh. Ez havi villanyszámlában 19 760 Ft-ot jelent, éves szinten pedig 237 120 Ft-ot. Ennek kitermeléséhez szükség van egy 5kW-os napelem rendszerre (14-16 db napelem panel). És mivel a fentebb említett termelési egyenetlenségből fakadóan nagyjából 40% lesz az azonnal felhasznált áram, a többi betermelődik a hálózatba.

Eszerint a napelem rendszer 3744 kWh-t betermel a szolgáltatóhoz, majd télen és éjjelente visszavételezi azt. Ezzel gyakorlatilag ki is hoztuk nullára éves szinten a villanyszámlát.

Meddig maradhat szaldó elszámolásban a napelem tulajdonos?

Az üzembe helyezést követő 10. év végéig, de legalább a 2024-ben érkező éves elszámolásig szaldós rendszerben maradhatnak, akik már telepítettek, vagy még 2024 előtt telepítenek napelemes rendszert, tipikusan háztetőre szerelt HMKE-t. Amennyiben valaki egy korábban telepített rendszert bővített, akkor a bővítés dátumától telik az idő.

Legtovább, 2033. december 31-ig azok maradhatnak a szaldó rendszerben, akik a jövő évben helyezik üzembe vagy bővítik a napelemes rendszerüket, és a következő 10 évben nem végeznek újabb bővítést.

Tehát 2024-ben, azok veszítik el a szaldóra való jogosultságukat, akik 2014 előtt már telepítettek napelemes rendszert és nem bővítették azt.

Ezek után hogyan fog alakulni a bruttó elszámolással?

A bruttó elszámolás a nettó elszámoláshoz képest annyiban változik, hogy az áramszolgáltatók külön fogják kezelni a napelem rendszer által betermelt és a fogyasztó által visszavételezett áramot.

A 10/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet friss módosítása szerint, a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell elszámolni és megfizetni. Ez a megfogalmazás elvileg azt jelenti, hogy a rendszerhasználati díjat nem csak a hálózatból kivett, hanem az oda betáplált áram után is meg kell fizetni.

A rendelet egy további módosítása három zónaidőt határoz meg:

  • 6:00–17:00 óráig nappali időszak,
  • 17:00–22:00 óráig csúcsidőszak,
  • 22:00–6:00 óráig pedig völgyidőszak lesz.

Várhatóan ennek megfelelően változhat majd napon belül is az elektromos energiához kapcsolódó rendszerhasználati díj.

Valamint a módosítás bevezeti az okosmérős teljesítménydíj fogalmát is.  Ezt a 2024-ben esedékes elszámolást követően az okosmérővel rendelkező nem profil elszámolású felhasználónak kell fizetniük, havidíjként. Az új díjtétel alapja az okosmérő által az adott hónapban (elszámolási időszakban) a csúcs zónaidőben mért legnagyobb negyedórás átlagteljesítmény (kW) képezi.

A fenti példánál maradva ugyan ezekkel a számokkal kalkulálva a 3744 kWh-t 14 Ft-os áron beveszi a szolgáltató (azaz összesen 52 416 Forintért évente). Majd amikor a felhasználónak szüksége lesz rá, akkor 38 Ft-os áron (összesen 142 272 Ft-ért) adja vissza. Ez azt jelenti, hogy az éves elszámoláskor a napelem rendszer felhasználója 89 856 Ft-ot fog kifizetni a szolgáltató részére. Ami valljuk be, a nullához képest nagyon fájdalmas. De ha azt nézzük, hogy előtte 237 120 Ft volt a villanyszámla, jelentős megtakarításként prognosztizálható.

Így is megéri napelemben gondolkodni, de a rendszer megtérülési ideje jónéhány évvel kitolódik. De ebből is látszik, hogy a bruttó elszámolásra nem szabad várni. Aki eddig fontolgatta a napelem rendszer telepítését, annak most kell lépnie.

Hogyan tovább?

Aki még szaldós elszámolásban köt szerződést a szolgáltatóval, annak 2024 után sem fog változni a szerződése. Csupán abban az esetben, ha rendszert bővít, invertert cserél nagyobb teljesítményűre, vagy bármilyen okból szerződésmódosításra lesz szükség.

Ha most építesz napelem rendszert, akkor két nagyon fontos lépést tehetsz előre:

  • annál hamarabb válsz függetlenné a szolgáltatótól,
  • még találsz szabad kapacitású napelem telepítő céget.

Ugyanis ahogy közeledünk a szaldós elszámolás végéhez, úgy várható egyre nagyobb dömping a napelem piacon. Egyre többen hagyják a végére a döntést. Én azt javaslom, takaríts meg minél hamarabb!

Nagyon fontos továbbá, hogy megfelelő kivitelezőt találj, aki tényleg szakértő és segít a végső döntésben. A szakértő segíteni fog az optimális rendszer kiválasztásában. Emellett segít felvázolni a jövőbeni terveket is, hiszen a napelem rendszer méretét ez is meghatározza.

A bruttó elszámolás bevezetésével nem fog megállni a napelem piac. Azonban egyre inkább előtérbe fognak kerülni az okos megoldások, a smart home rendszerek, vagy éppen az otthoni tárolás kérdésköre. Bár jelenleg még azt mondhatjuk, hogy míg az okos rendszer nem-, az otthoni akkumulátor jelentősen megdobja a költségeket. Pedig minden ilyen jellegű plusz befektetés jelentős megtérülési hányadot jelenthet Neked!

Ha felkeltettük az érdeklődésed, szeretnél bővebb információt, kérj ajánlatot!

Megosztás

További cikkek

Napelemes rendszerek túlfeszültség védelme

Napelem rendszert több évtizedre tervez az ember, s ha jól kivitelezett gondosan átgondolt rendszert telepíttetünk, egy gondozásmentes megoldást kapunk és nem kell aggódnunk a meghibásodások miatt. Éppen ezért szükség van rá, hogy a megfelelő védelemmel lássuk el a rendszert, hiszen ki van téve az időjárás viszontagságainak, ami miatt akár komoly károk is keletkezhetnek elektromos eszközeinkben.

Tovább olvasom

A mikrovállalkozások rezsicsökkentésének módosításai

A Kormányinfón kiderült milyen feltételekkel maradhatnak a magyar kiscégek a rezsicsökkentésben. A kkv-kon belül a mikrovállalkozásokra vonatkoznak továbbra is az alacsonyabb energiaárak, viszont fogyasztási korlát mellett, olvassa el a témában írodott cikkünket!

Tovább olvasom

A HMKE-k beépített kapacitása 2021 végére 1127 MW-ra nőtt

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján 2021 végére összesen 134 625 háztartási méretű kiserőmű üzemelt (HMKE) 1127MW beépített kapacitással, ami az előző évhez képest +56% növekedést jelent. A tavalyi évben 46 410 háztartási kiserőművet telepítettek a felhasználók.

Tovább olvasom

Ne csak a villanyszámlát váltsa ki, csökkentse a fűtési költségeit is!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tudja meg Ön is, hogyan lehet a napelemes rendszer a fűtés része!