A mikrovállalkozások rezsicsökkentésének módosításai

A Kormányinfón kiderült milyen feltételekkel maradhatnak a magyar kiscégek a rezsicsökkentésben. A kkv-kon belül a mikrovállalkozásokra vonatkoznak továbbra is az alacsonyabb energiaárak, viszont fogyasztási korlát mellett, a Közlönyben az erről szóló rendelet "A Kormány 217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról" címmel jelent meg.

Sajnos a Technológiai és Ipari Minisztérium már jelezte, hogy az energiaárak tekintetében a közeljövőben nem várható javulás, sőt a gázembargó még tovább súlyosbíthatja a helyzetet. A rezsicsökkentett árakon vételezhető mennyiség felső határát úgy állapították meg, hogy a mikrovállalkozások átlagos fogyasztását vették figyelembe, ez villamos energia  esetén évi 4606 kWh, földgáznál pedig évi 1489 m3-t jelent. Tehát ilyen mértékű felhasználásig vehetők igénybe a kedvezményes tarifák, efelett a piaci árak érvényesek a mikrovállalkozásokra is.

Kiket tekintünk mikrovállalkozásoknak?

Azokat a vállalkozásokat, melyekben a foglalkoztatottak létszáma 10 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

Szóval azok jogosultak továbbra is a rezsicsökkentett villamosenergia és földgáz árakra, akik az áram esetében már idén január és június között is benne voltak az egyetemes szolgáltatásban. A földgáz esetében pedig akik már rendelkeztek 20m3/h alatti gázmérővel.

Akik beleesnek ebbe a keretbe, azok számára augusztustól továbbra is élni fog a 31 Ft/kWh áramár és a 3-3,4 Ft/MJ közötti gáz ár, viszont csak a fogyasztási korlát eléréséig, ezután a versenypiaci árral kell számolniuk.

Az új bejelentések előtt a kkv-k jóval szélesebb rétegére volt érvényes a kedvezményes ár lehetősége, viszont most lényegesen leszűkítették a kört, amihez komoly anyagi és ellátási retorziók is társulnak. Ez a cégeknek hatalmas pluszköltséget jelent, illetve profitjuk jelentős részének elvesztésével jár.

Mindenkit csak bíztatni tudunk az energiahatékonysági beruházások, mint például a napelem rendszerek megvalósítására, mellyel jelentősen csökkenthetjük a rezsiköltségeket.

Hogyan alakulnak az energiaárak?

A rendelet módosítja a villamosenergiáról szóló törvényt, melynek feltételeit december 31-ig kell alkalmazni.

Az egyik legfontosabb pontja, amiben kimondja, hogy augusztus elsejétől egyetemes szolgáltatásra jogosult a lakossági fogyasztó, továbbá a mikrovállakozásnak minősülő, kisfeszültségen vételező 3*63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználó.

Persze a mikrovállalkozások a már említett feltételek mellett az egyetemes szolgáltatótól 4606 kWh/év/összes felhasználási hely fogyasztásig vételezhetnek a kedvezményes áron energiát, ha átlépik a fogyasztási korlátot az ár többszöröse vonatkozik rájuk is. A versenypiaci árakat pedig a szolgáltató határozza meg, illetve teszi közzé.

„A versenypiaci árnak a villamosenergia-vásárlási szerződés megkötését követően bekövetkező változása esetén -a felek eltérő rendelkezése hiányában- a megváltozott versenypiaci ár az érvényes szerződés részévé válik.”

 

„Aki nem jogosult egyetemes szolgáltatásra vonatkozó ár képzési szabályoknak megfelelő áron az egyetemes szolgáltatóval villamosenergiavásárlási szerződést kötni, köteles az egyetemes szolgáltatója részére 2022. július 1-jéig az érintett felhasználási hely megjelölésével erről nyilatkozni."

A rendelet szerint tehát komoly anyagi és ellátási szankciók lépnek életbe, azon kkv-knak, akik eddig jogosultak voltak a csökkentett áron villamosenergia vásárlásra.

Viszont azzal, hogy a kormány ezt a mikrocégekre szűkítette kiesnek ebből és július 1-ig ezt be is kell jelenteniük szolgáltatójuk felé az érintett felhasználási hely megjelölésével. Az önkormányzatok és egyéb közintézmények alacsonyabb rezsiköltségei is megszűnnek augusztus 1-től, érdemes tehát felkészülni a változásokra és a magasabb árral kalkulálni.

A földgáz esetében is a megemelkedett költségekkel kell számolnunk, ugyanis augusztus elsejétől ezesetben is csak a lakossági felhasználók, továbbá a mikrovállalkozások (1489 m3/év/összes felhasználási hely mértékig) jogosultak az alacsonyabb gáz árakra. Mint, ahogyan az energia árak esetében, a gáznál is csak a fogyasztási határ eléréséig vásárolhatnak a mikrocégek hatósági áron, ezen felül már a versenypiaci meghatározások lesznek relevánsak, melyet a szolgáltató szab meg. /Forrás/

Összességében tehát csak azoknak elérhető az alacsonyabb gáz ár, akik már jogosultak voltak korábban is rá, viszont szigorú retorziós szabályokkal egybefűzve.

Oda kell figyelnie mindenkinek, aki tovább már nem részesülhet az alacsonyabb rezsiköltségekben, ezen cégeknek az érintett felhasználási hely megjelölésével nyilatkozniuk kell erről. A rendelet jelenleg hatályba lépett, szóval szükséges nagyon odafigyelni az elkövetkező hetekben a kkv-knak.

Villamosenergia árak

2022. június 24-én az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt, mint egyetemes villamosenergia-szolgáltató közzétette a 4 606 kWh/év/összes felhasználási hely fogyasztás felettalkalmazottegységárakatés áralkalmazási feltételeket, melyek 2022. augusztus 1-jétől visszavonásig érvényesek.

AzEgyetemes szolgáltatóáltalalkalmazotthirdetményiár azonmérési pont(POD)esetében, ahol2022. július 31-én az ESZ árrendelet szerinti:

 • A1 árszabáskerült alkalmazásra:106,17Ft/kWh
 • A2 árszabás került alkalmazásra:
  • csúcsidőszakban: 118,53 Ft/kWh
  • völgyidőszakban:87,33Ft/kWh
 • A3 árszabás került alkalmazásra:
  • csúcsidőszakban:118,53Ft/kWh
  • völgyidőszakban:87,33Ft/kWh
 • B alap vagyESZüzletszabályzat szerinti B Geo vagy B Komfort árszabás került alkalmazásra:
  • hirdetményi B árszabás: 97,97Ft/kWh
 • H árszabás került alkalmazásra:102,21Ft/kWh
 • A fentiektől eltérőenaz alkalmazotthirdetményiárközvilágítási célú (KZV) felhasználás esetén:92,05Ft/kWh

A csúcsidőszakot és a völgyidőszakot az ESZárrendelet alapján kell értelmezni. A megadotthirdetményiárakkizárólag a villamos energianettóegységárát tartalmazzák, így nem tartalmazzák különösen az áfát, a jövedéki adót, a villamos energiáról szóló törvény szerinti pénzeszközöket és a rendszerhasználati díjakat.

Bővebben

Hogyan tovább?

Mi csak annyit szeretnénk a magunk részéről hozzátenni, hogy érdemes megfontolni kitesszük-e vállalkozásunkat a piaci árak változásainak, illetve olyan külső tényezőknek, melyekre nem lehetünk hatással. Vállalatunk stabilitásának megőrzése érdekében, idejében csökkentenünk kell a kiadásokat, melyre a céges napelem rendszer nagyszerű megoldás lehet.

Segítségével visszaszorítható a brutális áram ár drágulás, ugyanis a rendszerünk megtermeli számunkra a szükséges energiát, kiszámíthatóvá és irányíthatóvá téve ezáltal a költségeinket.

Gondoljunk bele, mekkora versenyelőnyt kovácsolhatunk cégünknek azáltal, hogy megszabadulunk az ingadozó többszörösére emelkedett energia áraktól, valamint amit eddig a kiadásokba öltünk bele, vállalkozásunk növekedésére fordíthatjuk.

Forduljon hozzánk bizalommal, segítünk Önnek a legkiválóbb napelem rendszer megtervezésében és kivitelezésében. Tekintse meg vállalati megoldásainkat, rendszerárainkat.

Kérjen árajánlatot, kollégáink mihamarabb keresni fogják Önt!

A PV-SUN garantáltan a legjobb napelem rendszert szállítja Önnek. Legyen szó napelem panelről, vagy napelem inverterről, hőszivattyús fűtésről egyaránt!

Küldje el ajánlatkérését, és felvesszünk Önnel a kapcsolatot!

Ajánlatot kérek

Ügyfeleink mondták

 • "2021-ben telepítette a PVSUN Napelem rendszerünket. Kifogástalanul működik, jól nyomon követhető a termelés. Sajnos egy alkatrész meghibásodott, melyet vasárnap jeleztem írásban. Hétfői és keddi egyeztetések után szerda délelőtt már ki is javították a hibát. Ezúton is köszönöm a gyorsaságot és a precizitást!"

  – Zsolt, Érd
 • "A PV-SUN Kft. esetében a "Megbízhatóság, szakértelem, innováció" szlogen teljes mértékben megállja a helyét. Tiszta szívből tudom javasolni a céget."

  – Richárd, Remeteszőlős
 • "Gyorsak voltak, mindent intéztek. Értékesítő nagyon segítőkész volt, sokáig zaklattam a változtatási javaslataimmal, de remekül viselte. Másfél hónapig tartott a beüzemelésig a teljes projekt. Jó ár érték aránnyal dolgoztak, bátran ajánlom a céget."

  – Róbert, Hajdúböszörmény
 • "A munkát szakmailag felkészült csapat, egymással összhangban, jó együttműködéssel végezte. Időben kezdtek, és végeztek. Köszönöm!"

  – Magdolna, Kisnána
 • "Pontos érkezés, tiszta, rendes munka, udvariasak és jó kedvűek voltak"

  – Emerencia, Kapospula
 • "Esős nap miatt át lett ütemezve a telepítés, de a megbeszélt dátum előtt érkeztek. Nagyon örülök neki."

  – Rezső, Budapest XV. ker
 • "Nagyon pontos érkezés, lelkiismeretes munkát tapasztaltam. Minden kérdésemre választ kaptam."

  – Gábor, Szuha
 • "Pontos, jól szervezett"

  – Péter, Balmazújváros
 • "Semmi kifogás nem merült fel."

  – Istvánné, Pécs
 • "Minden rendben volt. Gyorsan dolgoztak, minősége jó."

  – Péter, Nemesgulács
 • "Minden megfelelt az elvárásoknak."

  – Egon, Mályi
 • "Patent, pontosan érkeztek, nem lazsáltak. 100%"

  – Emese, Eger
 • "Ügyes, segítőkész, jó probléma megoldással rendelkeznek."

  – Zoltán, Füzesabony
 • "Elégedett voltam a telepítés szervezésével."

  – ​Ágnes, Csemő
 • "Pontos érkezés, tökéletes munka minőség, jó csapat!"

  – Krisztián, Jászapáti
 • "Minden az elvárásoknak megfelelően történt."

  – Attila, Mályi
 • "Folyamatos, pontos munka."

  – János, Budapest XVI. ker.
 • "Minden megfelelő volt."

  – Imola, Radostyán
 • "Minden megfelelt."

  – Gábor, Ostoros
 • "Időben érkeztek, minden rendben volt."

  – Antalné, Őrbottyán
 • "Teljesen elégedett vagyok mindennel."

  – László, Makó
 • "Minden rendben!"

  – Péter, Szada
 • "A megbeszélteknek megfelelően pontosan érkeztek, gyorsan, hatékonyan, pontosan dolgoztak"

  – István, Velence
 • "Kedvesek, elhivatottak, pontosak."

  – Anikó, Szabadegyháza

Megosztás

További cikkek

Napelemes rendszerek túlfeszültség védelme

Napelem rendszert több évtizedre tervez az ember, s ha jól kivitelezett gondosan átgondolt rendszert telepíttetünk, egy gondozásmentes megoldást kapunk és nem kell aggódnunk a meghibásodások miatt. Éppen ezért szükség van rá, hogy a megfelelő védelemmel lássuk el a rendszert, hiszen ki van téve az időjárás viszontagságainak, ami miatt akár komoly károk is keletkezhetnek elektromos eszközeinkben.

Tovább olvasom

A HMKE-k beépített kapacitása 2021 végére 1127 MW-ra nőtt

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján 2021 végére összesen 134 625 háztartási méretű kiserőmű üzemelt (HMKE) 1127MW beépített kapacitással, ami az előző évhez képest +56% növekedést jelent. A tavalyi évben 46 410 háztartási kiserőművet telepítettek a felhasználók.

Tovább olvasom

Mennyire zöld a napelem?

Felmerülhet a kérdés: egy napelem a teljes élettartama alatt megtermel annyi energiát, mint amennyi a gyártásához szükséges? Ebben a cikkben szeretnénk ezt a felvetést alaposan körül járni és megválaszolni.

Tovább olvasom

Ne csak a villanyszámlát váltsa ki, csökkentse a fűtési költségeit is!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tudja meg Ön is, hogyan lehet a napelemes rendszer a fűtés része!