A HMKE-k beépített kapacitása 2021 végére 1127 MW-ra nőtt

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján 2021 végére összesen 134 625 háztartási méretű kiserőmű üzemelt (HMKE) 1127MW beépített kapacitással, ami az előző évhez képest +56% növekedést jelent. A tavalyi évben 46 410 háztartási kiserőművet telepítettek a felhasználók.

A telepített kiserőművek fajtáit tekintve jelenleg is a naperőművek vezetnek, ugyanis 99,8%-ban a felhasználók napelemes egységeket választottak. Így a napelemes HMKE-k kapacitása a 2020-as év végi 719MW-ról 2021. év végére 1125MW-ra emelkedett.

A bővülés oka leginkább az, hogy az otthonfelújítási támogatások keretében a napelemek is támogathatók. Továbbá, hogy az eredeti tervek szerint a támogatás keretében 2021. július elseje után megvalósuló háztartási méretű kiserőművekre nem vonatkozott volna az éves szaldós elszámolási forma. A legtöbb felhasználó igyekezett előbbre hozni a telepítést, bár az éves szaldó elszámolás végül elérhető maradt a július elseje után megvalósult rendszerekre is.

A Helyreállítási Terv részeként az otthon felújítási támogatás mellett megjelent egy újabb támogatási forma a napelemes rendszerek telepítésére. Ennek keretében összesen 200 milliárd Ft kerül majd kiosztásra, az átlag alatti jövedelemmel rendelkező háztartások napelemes-, illetve fűtéskorszerűsítési beruházásainak 100%-os támogatására.

Ha érdekel és kiszámolnád, neked mennyibe kerülne egy napelem rendszer, tekintsd meg a rendszer árainkat!

Rendszer árak

A 2021. évi adatok alapján elmondható, hogy a lakosság átlagosan 7,45 kW-os rendszereket telepített. A nem lakossági HMKE termelők száma a 2021. év végén 20 700 volt, 368MW teljesítménnyel, ezek átlagos teljesítménye 17,8kW.

Hazánk Nemzeti Energiastratégiájában azt a cél fogalmazta meg, hogy 2030-ra minimum 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kW teljesítményű, tetőre szerelt napelemes erőművel.

A darabszám alapján jelenleg a célérték felénél tartunk, ugyanis 2021. végén 113 749 lakossági fogyasztó rendelkezett napelemes erőművel, teljesítmény tekintetében viszont már elértük a 95%-ot, ez 757MW-ot jelent.

A 2020-as év végi KSH adatok szerint Magyarországon 4,13 millió háztartás létezett, viszont még 3%-uk sem rendelkezett saját napelemmel, viszont így is a HMKE-k termelték a villamos energia 3,78%-át és a teljes fogyasztásunk 2,83%-át. 

Ha szeretnél még többet megtudni a napelem rendszerekről kövesd facebook oldalunkat, vagy blogunkat, ahol igyekszünk minél több informatív tartalommal ellátni titeket.

A PV-SUN garantáltan a legjobb napelem rendszert szállítja Önnek. Legyen szó napelem panelről, vagy napelem inverterről, hőszivattyús fűtésről egyaránt!

Küldje el ajánlatkérését, és felvesszünk Önnel a kapcsolatot!

Ajánlatot kérek

Megosztás

További cikkek

Napelemes rendszerek túlfeszültség védelme

Napelem rendszert több évtizedre tervez az ember, s ha jól kivitelezett gondosan átgondolt rendszert telepíttetünk, egy gondozásmentes megoldást kapunk és nem kell aggódnunk a meghibásodások miatt. Éppen ezért szükség van rá, hogy a megfelelő védelemmel lássuk el a rendszert, hiszen ki van téve az időjárás viszontagságainak, ami miatt akár komoly károk is keletkezhetnek elektromos eszközeinkben.

Tovább olvasom

A mikrovállalkozások rezsicsökkentésének módosításai

A Kormányinfón kiderült milyen feltételekkel maradhatnak a magyar kiscégek a rezsicsökkentésben. A kkv-kon belül a mikrovállalkozásokra vonatkoznak továbbra is az alacsonyabb energiaárak, viszont fogyasztási korlát mellett, olvassa el a témában írodott cikkünket!

Tovább olvasom

Mennyire zöld a napelem?

Felmerülhet a kérdés: egy napelem a teljes élettartama alatt megtermel annyi energiát, mint amennyi a gyártásához szükséges? Ebben a cikkben szeretnénk ezt a felvetést alaposan körül járni és megválaszolni.

Tovább olvasom

Ne csak a villanyszámlát váltsa ki, csökkentse a fűtési költségeit is!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tudja meg Ön is, hogyan lehet a napelemes rendszer a fűtés része!